Galloway cattle

Galloway-rotuun Sanna tutustui ensimmäisen kerran Farmari-messuilla 2017. Siinä vaiheessa ylämaankarja oli jo hankintalistalla, mutta mustavalkoinen rotu jäi mieleen kummittelemaan. Kun vuonna 2018 tuli eteen emolehmien lisääminen, päätös gallowayn hankkimisesta ylämaankarjan lisäksi oli helppo.

Vaikka gallowayta kasvatetaan ympäri maailman, rotu on Suomessa vielä melko tuntematon ja harvinainen. Tällä hetkellä Suomesta löytyy muutamia tiloja, jossa emolehmätkin ovat jo puhdasrotuisia. Hietaniemi Ranchin lehmät ovat risteytyksiä (hereford-galloway), mutta sonni on puhdasrotuinen. Jalostamalla aina uutta sukupolvea päästään kohti puhdasrotuista yksilöä.

Galloway on ylämaankarjan tapaan skotlantilainen liharotu, joka on tottunut elämään ulkona. Sillä on paksu karva ja tiivis aluskarva, joka antaa hyvän säänsuojan. Karva on kuitenkin lyhyempää kuin haikuilla. Galloway on geeninupo, eli täysin sarveton. Se on hyvä rotu tilalle, joka kaipaa säänkestävää rotua mutta ei ole innostunut haikkujen pitkistä turkeista ja sarvista. Rotu on haikkujen tapaan luokiteltu ulkona kasvatettavaksi roduksi.

Rodusta löytyy niin yksiväristä kuin kirjavaa yksilöä. Gallowayt voivat olla mustan, harmaan, ruskean tai valkoisen eri sävyisiä, tai kaksivärisiä, jolloin mahan ympäri kulkee valkoinen vyö. Tilan oma sonni Lore on juuri tällainen, puhdasrotuinen "belted galloway".
Ensimmäiset, toisen sukupolven galloway-vasikat syntyivät tilalle keväällä 2019. Neljä vasikkaa, joista kolme oli hiehoja ja yksi sonnivasikka. Sonnivasikka on selkeästi vantterampi ja nopeakasvuisempi kuin samanikäiset haikkupojat. Emo-ominaisuuksiltaan galloway on erittäin hyvä, kaikki lehmät ovat poikineet itsenäisesti ja onnistuneesti ja ovat hoitaneet vasikkansa erinomaisesti.