Tilan historiaa

Hietaniemen tila on keskittynyt emolehmätuotantoon ja tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat lihantuotanto ja lihan suoramyynti tilalta asiakkaille. Yrittäjä Sanna myös kouluttaa hevosia ja pitää pienimuotoisesti hevoskursseja. 

Tilalla asustaa ylämaankarjaa sekä gallowayta, yhteensä noin 40 eläintä. Molemmista roduista voit lukea lisää täältä
Tilan omista hevosista voi lukea täältä
Hietaniemen tila siirtyi luomutuotantoon keväällä 2018 peltojen osalta, ja eläimet tulevat siirtymään luomuun keväällä 2019.


Tilalla on aikanaan tuotettu maitoa, kunnes Sannan isovanhemmat lopettivat tuotannon ja laittoivat pellot pakettiin. Sannan vanhemmat ottivat tilan haltuun, ja Sannan isä jatkoi tilan pitoa muuttaen toiminnan lihantuotannoksi. Tilalle rakennettiin vajaa 700 neliöinen, 60 sonnin kylmäpihatto vuonna 1992. Tilalla oli myös emolehmätoimintaa jonkun aikaa, kunnes toiminta keskittyi pelkästään lihantuotantoon.

Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin kesällä 2014, kun Sanna palasi takaisin Suomeen asuttuaan ulkomailla viitisen vuotta. Tuotanto jatkui samanlaisena muutaman vuoden, kunnes heinäkuussa 2017 tilalle muuttivat ensimmäiset ylämaannaudat. Sannan ajatuksena oli kasvattaa pikkuhiljaa ylämaankarjalaumaa ja katsoa, josko emolehmätuotantoa voisi harjoittaa varsinaisen lihantuotannon sivussa.

Kohtalo kuitenkin puuttui peliin. Pari päivää ennen vuodenvaihdetta, 29.12.2017 iso pihattorakennus romahti tuntemattomasta syystä. Henkilövahinkoja ei onneksi syntynyt, ja ihme kyllä, kaikki sillä hetkellä sisällä olleet 51 sonnia selvisivät hengissä romahduksesta. Sonnit muuttivat 25 kilometrin päähän vuokranavettaan, ja tilalle jäi vain pieni ylämaankarjalauma. Tulevaisuus piti miettiä uusiksi, koska uuden pihaton rakentaminen ei ollut taloudellisesti järkevää tai mahdollista. Päätös siirtyä emolehmätuotantoon ja keskittyä ylämaankarjaan oli lopulta helppo. ja tämän päätöksen myötä tuotannon siirtäminen luomuun oli järkevää. Kesällä 2018 lisättiin emolehmiä, ja tilalle muutti galloway-nautoja. Rotu on vielä melko tuntematon Suomessa, siitä voit lukea lisää täältä
Syyskuussa 2018 viimeiset sonnit lähtivät teuraaksi, ja lihantuotanto siinä muodossaan loppui siihen. Tulevaisuudessa sonnit kasvatetaan alusta alkaen itse, ja liha pyritään myymään suoraan asiakkaille tilalta käsin.

Sannalla itsellään on kaksi hevosta, ja tilalla on ollut muita hevosia koulutuksessa lähes koko Sannan yrittäjyyden ajan. Ajatuksia hevosen koulutuksesta ja referenssejä jo koulutuksessa olleiden hevosten omistajilta voi lukea omalta sivultaan täältä. Tilalla järjestetään vuosittain yksi isompi karjakurssi, jossa valmentaa amerikkalainen Jeff Sanders. Jossain vaiheessa on tarkoitus tarjota pienimuotoisia karjakursseja ympäri vuoden.


Ylämaankarjaa laitumella kesällä 2018

Hieholauma ja karjahevoset 

Pihattorakennus 30.12.2017 päivänvalossa

Jykevät karsinarakenteet pysäyttivät kattorakenteet ja pelastivat eläinten hengen