Ranchin esittely

Hietaniemi Ranch on keskittynyt emolehmätuotantoon ja lihan suoramyyntiin. Tilalla asustaa tällä hetkellä n. 20 emolehmää, tosin emojen lukumäärää on tarkoitus vielä nostaa. Kaikkinensa eläimiä löytyy tilalta noin 50 kappaletta kesällä 2020.
Suurin osa naudoista edustaa ylämaankarjaa, mutta tilalta löytyy myös galloway-karjaa. Molemmat rodut ovat skotlantilaista alkuperää, ja niistä voit lukea lisää rotujen omilta esittelysivuilta.
Tila on luonnonmukaisessa tuotannossa peltojen osalta vuodesta 2018, ja eläimet siirtyivät luomuun vuonna 2019.

Tilaa pyörittää Sanna Kauppinen ja Sami Kortelainen. Sanna on valmistunut Kajaanin ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi vuonna 2008, sekä Ylä-Savon ammattioppilaitoksesta maaseutuyrittäjäksi vuonna 2015. Sanna asui viitisen vuotta Saksassa opiskelujensa jälkeen. Siellä hän työskenteli mm. hevosvalmentajilla oppien lisää hevosten kouluttamisesta sekä lännenratsastuksesta. Hevoshommien lisäksi hän työskenteli maatilalla sekä parilla tehtaalla. Ulkomailla asuessaan hän kävi myös pari kertaa Amerikassa oppimassa lisää hevosten kouluttamisesta, ratsastamisesta sekä karjatyöskentelystä hevosten kanssa. Takaisin Suomeen Sanna palasi huhtikuussa 2014, ja heinäkuussa hänestä tuli tilan yrittäjä.

Sami on koulutukseltaan datanomi ja autonasentaja, ja nykyään hän työskentelee aluepäällikkönä NHK Dairyssa. Sami muutti tilalle helmikuussa 2020, ja on nykyään tilan jokapaikan höylä; hän korjaa, asentaa ja rakentaa tarvittaessa mitä vain, koneista rakennuksiin. Myös eläinten hoito ja niiden kanssa toimiminen luonnistuu erinomaisesti.


Historiaa

Hietaniemi Ranch muovautui lopulliseen tuotantomuotoonsa vuonna 2018. Mennään kuitenkin ensin ajassa taaksepäin muutama vuosi, kun yrittäjä Sanna Kauppinen otti tilan haltuun vanhemmiltaan heinäkuussa 2014. Tilalla oli loppukasvattamo, eli tilalle saapui välikasvatettuja vasikoita 5-6 kk:n ikäisinä ja ne kasvatettiin teurasikäiseksi. Kylmäpihatossa asusti noin 60 sonnia. Kylmäpihatto oli rakennettu vuonna 1992, ja siitä lähtien tila toimi loppukasvattamona.


Heinäkuussa 2017 Sanna ryhtyi toteuttamaan haaveitaan hankkimalla ensimmäiset ylämaannautansa. Tilalle muutti neljä lehmää vasikoineen sekä neljä hiehoa. Ajatuksena oli pitää pienimuotoisesti ulkona kasvavaa emolaumaa, ja katsoa mihin suuntaan toiminta siitä etenisi. Emoille haettiin lähitilalta vuokrasonni pariksi kuukaudeksi, jotta seuraavana vuonna syntyisi muutama vasikka.

Vuoden vaihteessa 2017-2018 kohtalo puuttui peliin rankalla kädellä. 29.12.2017, syystä tai toisesta, 700-neliöinen kylmäpihatto sortui maan tasalle jättäen 51 sonnia allensa. Ihmeen kaupalla vahvat karsinarakenteet pysäyttivät kattoristikot, ja eläimille jäi tilaa raunion alla. Yömyöhään sonneja kaivettiin ja siirrettiin kaivurin, palomiesten ja karja-auton avulla ulos raunioista, ja ajettiin ne 25km päähän tyhjäksi jääneeseen vuokranavettaan. Siitä illasta alkoi erilainen arki, kun kotipihassa ei enää kuulunut sonnien mölinää eikä aamuisin voinut mennä tervehtimään sonnipoikia suoraan kotiovelta. Työt vaihtoivat paikkaa ja paikkakuntaa, kun sonnit muuttivat vuokranavettaan ja työnteko jatkui siellä. Kotiin jäivät vain kahdeksan haikkulehmää, jotka asustivat ulkotarhassa.

Hyvin pian kävi selväksi, että uutta rakennusta ei ryhdytä eikä edes pystytä rakentamaan. Päätös luomutuotantoon siirtymisestä oli helppo, samaten emolehmätuotantoon siirtymisestä. Tilalle hankittiin galloway-karjaa ylämaankarjan lisäksi, ja emomäärää nostettiin. Pellot siirtyivät luomuun heti toukokuussa 2018, mutta eläimet saatiin luomutuotantoon vasta vuotta myöhemmin. Vuokranavetassa asustaneiden lihasonnien loppukasvattamo-toiminta ajettiin alas, eli uusia välitysvasikoita ei enää ostettu kasvatukseen. Syyskuussa 2018 viimeiset sonnit lähtivät teuraaksi, jolloin myös loppui yhdeksän kuukauden mittainen työmatka-ajelu ja työskentely vuokranavetassa. 

Romahtaneen rakennuksen jäänteet purettiin, ja raunioista ja sen vieressä olevasta metsästä muovautui hyvä talvialue emoille. Vanhassa pohjassa on kolme lämmitettävää juomakuppia, joten veden saanti on helposti turvattu eläimille talven ajaksi. Vanha laakasiilo entisen pihaton vieressä katettiin, jotta eläimillä on kuiva makuualue myös talvella.


Hevostoiminta

Tilalla on pienimuotoisesti harjoitettu myös hevostoimintaa ja -kasvatusta. Sanna kouluttaa hevosia tarpeen mukaan, varsinkin nuorten hevosten alkukoulutus on lähellä sydäntä. Täältä voit lukea lisää koulutuksessa olleista hevosista ja muutamia asiakaspalautteita omistajilta. 
Sanna järjestää ja pitää itse karjakursseja, mutta tilalla ei ole varsinaista tuntitoimintaa.
Esittely tilan omista hevosista löytyy täältä.