Gira Severa D' Pilar

Gira-prinsessa saapui minulle heinäkuun lopussa vuonna 2014. Olin päättänyt etsiä itselleni lusitanohevosen ja halusin sen olevan kouluttamaton 3-4-vuotias, tarpeeksi pienikokoinen ja tietenkin budjettiini sopiva. Eräältä kasvattajalta valikoitui tämä tamma ja suoraan laumasta se matkusti Portugalista Suomeen minulle uudeksi haasteeksi ja projektiksi. 

Gira ja Dancer ovat toistensa täydellisiä vastakohtia. On mielenkiintoista omistaa kaksi näin erilaista hevosta. Siinä missä Dancer antaa anteeksi asioita ja on rennompi tapaus, Gira reagoi kaikkeen huomattavasti nopeammin. Gira todellakin opettaa ratsastamaan ja istumaan satulassa; kaikki turhanpäiväinen pitää jättää pois. Huomaan heti jos en ole johdonmukainen satulassa, koska tämä tamma antaa välittömästi palautetta häntä viuhahtaen.

Gira on todella herkkä ja rodulleen ominaisesti se oppii asioita äärimmäisen nopeasti. Tämä pätee myös ei-toivottuihin asioihin. Herkkyyden vastapainoksi se osaa olla todella itsepäinen ja testata asioita. Jos jokin asia lipsahtaa läpi, se kyllä kokeilee sitä varmasti uudestaan. Johdonmukaisuus ja lempeä lujuus ovat tämän hevosen kanssa avainsanoja. 
Giran herkkyys tulee esille jo ihan arkipäivän toimissakin. Jos minulla on jostain syystä ärtynyt olotila ja mieli musta, tämä hevonen reagoi mielentilaani jo kun lähestyn sitä tarhassa. Parempi siis mennä tallille iloisin mielin, muuten homma ei suju. Giran kanssa pakottamalla ja paineistamalla asiat menevät vain metsään. Gira on kuitenkin erittäin kiltti ja ensimmäiset ratsastuksen tein sen kanssa narupäitsillä ja ilman satulaa. Se on myös todella rohkea, eikä sitä pelota pressut maassa tai joulukuusen vedättäminen perässä satulasta käsin.

Olemme päässeet harjoittelemaan Giran kanssa karjatyöskentelyä, ja ensimmäisten kauhistelujen jälkeen pinnan alta kuoriutui todella sähäkkä ja rohkea karjahevonen, joka reagoi todella nopeasti karjan liikkeisiin. Rodun alkuperämaassa Portugalissa lusitanoja käytetään härkätaisteluissa. Karjanvaisto on siis oletettavasti niillä veressä, ja tämä olikin yksi syy miksi itselleni lusitanon hankin.

Vuosi 2016-2017 meni hieman hukkaan Giran kanssa sen loukatessa lievästi jänteensä laitumella liukastuessaan. Koko talvi meni sitä parannellessa ja pieniä maastolenkkejä tehdessä. Heinäkuussa 2017 saimme klinikalta luvan lisätä ravin ja pikkuhiljaa laukan määrää. Minun on tarkoitus kouluttaa GIrasta itselleni toinen näytösluontoinen hevonen, jonka kanssa voin kiertää eri tapahtumissa esittämässä lännenratsastusta. 

Kesällä 2018 Gira astutettiin American Quarter-oriilla, ja odotan varsan syntyvän toukokuussa 2019.