Highland cattle

Highland cattle, eli ylämaankarja, tai vielä tutummin haikku, on skotlantilainen vanha nautarotu. The Highland Cattle Society perustettiin jo vuonna 1884, mutta todennäköisesti rotu on siitäkin vanhempi. Skotlannin ylämailta kotoisin oleva haikku pärjää karuissakin olosuhteissa niukallakin ruoalla. Rotuna se on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan.

Ylämaankarja sopii hyvin ympärivuotiseen ulkokasvatukseen. Nahka on kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi ja karvapeite kaksinkertainen; alempi, villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällyskarva suojaa sateelta. Suosituksena on, että laitumelta löytyisi metsää ja/tai katos, josta eläimet voivat kuitenkin hakea suojaa sateelta, tuulelta tai kuumuudelta. Highlandeilla on erittäin tehokas ruoansulatus ja ne  ovat erinomaisia laiduntajia; niitä voidaan hyödyntää luonnonlaitumilla ja joutomailla, ja ne sopivat hyvin esimerkiksi rantalaitumien rantojen siivoamiseen.

Liharotuna ylämaannauta on hidaskasvuinen. Täysikasvuinen sonni painaa noin 800-900kg, ja lehmä 500-600kg. Lihasonni on valmis teuraaksi 2,5-3,5-vuotiaana. Naudoille ei anneta lisäravintona viljaa tai muuta rehua paitsi mahdollisesti vieroitusvaiheessa, eli ne kasvavat hyvin luonnollisella ravinnolla, nurmella. Kesäisin haikut laiduntavat ja talvisin niille syötetään nurmesta tehtyä säilörehua.

Hiehot ovat astutusiässä noin 2-3-vuotiaana, riippuen yksilön kasvusta. Ylämaankarjan emo on kuitenkin todella pitkäikäinen, ja voi saada vasikan keskimäärin 15 vuoden ajan. Koska rotu on hyvin alkukantainen ja kasvaa ulkona, se on päällisin puolin melko terve rotu. Sairaat yksilöt täytyy toki hoitaa aivan kuten muutkin nautarodut. Highlandeilla on todella hyvät emo-ominaisuudet; poikimiset ovat pääosin helppoja ja omatoimisia, ja ne hoitavat vasikkansa erinomaisesti. Highlandvasikat saavat kasvaa emojensa kanssa 8-10 kuukauden ikään asti, jonka jälkeen ne vieroitetaan. Hyviin emo-ominaisuuksiin kuuluu myös vahva emovietti, ja jotkut lehmät saattavat olla jopa aggressiivia juuri poikimisen jälkeen. Noin muuten highlandit ovat todella rauhallisia ja ystävällisiä luonteeltaan. Ne oppivat tuntemaan omat ihmisensä ja kiintyvät niihin. Aivan kuten muutkin naudat, myös highlandit on totutettava käsittelyyn. Yksi hyvä keino tehdä tuttavuutta ja ystävystyä lehmien kanssa on harjata niiden pitkää turkkia; monet lehmät nauttivat siitä täysin rinnoin. 

Lisää ylämaankarjasta voi lukea Suomen Highland Cattle Clubin sivuillta.