Koulutuksessa olleita hevosia

Hertta, Amerikan quarterhevonen

Hertta kävi luonani koulutuksessa syksyllä 2017. Sen kanssa opeteltiin ratsastuksen perusjuttuja, jotta omistajan olisi helppo jatkaa Hertan kanssa eteenpäin. Hertta on herkkä ja todella fiksu hevonen; se oppi nopeasti mutta osasi myös testata, josko asioista pääsisi helpommalla. Todella ystävällinen ja rohkea hevonen, ja Hertan matkaa voi seurata instagramista .
Tiia kirjoitti omia ajatuksiaan Hertan koulutusjaksosta näin:

"3-vuotias quarter - hevoseni Hertta vietti 3kk koulutusjakson Hietaniemen tilalla Sannan opeissa syksyllä 2017. Ihailen Sannan omia hevosia ja sitä, kuinka miellyttäviksi ja taidokkaiksi ne on koulutettu - Sanna on hevosten kanssa pehmeä, mutta jämäkkä. Siksipä halusinkin myös Hertan pääsevän Sannan käsittelyyn.

Koulutusjaksolta odotin, että Sanna tekisi pohjatyön nuoren hevosen kanssa, mutta annoin Sannalle kuitenkin vapaat kädet. En pystynyt itse tuolloin murtuneen käden vuoksi työskentelemään Hertan kanssa, joten Sannan vastuulle jäi viedä hevosta eteenpäin parhaan näkemyksensä mukaan. Koulutusjakson jälkeen minulle kotiutui tyyni hevonen, joka oli huomattavasti maastovalmiimpi ja olemukseltaan rauhallinen. 

Koulutusjakson aikana Sanna hioi selästä käsin Hertan kaikki askellajit ja teki mm. väistöjä käynnissä ja ravissa, sekä avo- ja sulkutaivutuksia käynnissä. Sanna piti koko koulutusjakson ajan aktiivisesti yhteyttä ja lähetti sekä videoita että kuvia. Minulla on vahva luottamus Sannan ammattitaitoon. Koulutusjakso teki hyvää sekä Hertan osaamiselle, mutta myös psyykkiselle tasapainolle ja varmuudelle."

Hertta kävi luonani vielä toisen kerran syksyllä 2018 parin kuukauden verran muistelemassa opittuja asioita. 

Muuli

Muuli tuli minulle koulutukseen heti vuoden 2018 alussa ja viipyi puoli vuotta luonani. Omistaja Kaisa Määttänen kirjoitti omassa blogissaan Muulin koulutuksen vaiheista, ja koosti vielä lopuksi yhteenvedon Muulin reissusta luokseni.
Kirjoituksen voi lukea suoraan Kaisan blogista klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Esa ja Onni

Tämä iloinen kaksikko saapui luokseni lokakuussa 2018 parin kuukauden oppijaksolle. 

Onni oli musta welsh cob-lv risteytysponi, jonka kanssa lähdettiin hakemaan ennenkaikkea rentoutta ratsastukseen. Tavoitteena oli myös opettaa taipumista ja väistöjä, ja sitä kautta laukannostoja. Onnilla olikin melko vauhdikas laukka, ja varsinkin vasen suunta oli hankala. Siihen suuntaan nousi herkästi vastalaukka.

Aluksi Onnin kanssa haettiin myös työmotivaatiota, mutta jo muutamien ratsastuskertojen jälkeen se pehmeni kädelle ja lopulta siitä kuoriutui oikein miellyttävä työmies. Se oppi nopeasti ja oli ilo nähdä varsinkin sen laukkatyöskentelyn paraneminen. Sen tasapaino parani huomattavasti ja vastalaukat vähenivät merkittävästi.
Tein Onnin koulutuksesta koostevideon, alla linkki videoon.

Esa oli herkkä ja reaktiivinen welsh cob. Sen kanssa haettiin ennen kaikkea rentoutta, koska se tuntui säpsähtelevän vähän jokaiseen ilmansuuntaan aluksi. Haettiin keskittymistä ja opeteltiin erilaisia väistöjä ja taivutuksia. Sen työskentely paranikin loppua kohden mukavasti ja se jaksoi keskittyä paremmin ratsastajaan. 

Soni, lv-paint-risteytys

Soni tuli kesäkuussa 2018 parin kuukauden oppijaksolle. Soni oli tullessaan tahmea ja haluton liikkumaan, ja motivaatio työntekoon oli melko hukassa. Se oli isokokoinen ja kömpelön oloinen, joka varmasti vaikutti hevosen koko liikkumiseen ja sitä kautta haluun tehdä töitä.
Parin kuukauden aikana hevonen muuttui aivan täysin. Tahmatassusta kuoriutui upealiikkeinen ratsu, jonka ravissa oli mahtava swing! Sonin koko olemus ryhdistäytyi, kömpelyys hävisi ja hevoseen tuli liikettä kokonaisvaltaisesti. Soni oli todella hieno kokemus näin kouluttajan silmissä, kun ero parin kuukauden aikana oli niin valtaisa.
Omistaja Sinikka kertoi koulutusjaksosta omin sanoin näin:

"Soni on ensimmäinen oma kasvattini, alusta asti herkkä ja reaktiivinen poika, vaikkakin todella rohkea ja viisas, sekä omalla tavallaan laiska. Sonin koulutuksessa on edetty varsasta asti käyttämällä positiivista vahvistetta, mutta omien kiireiden ja epävarmuuksien vuoksi koulutus eteni todella hitaasti ja ratsutusvaiheessa jäätiin junnaamaan pitkiä aikoja samoihin perusasioihin.
Soni kävi 4-5v talvella ratsutuksessa vieraalla, mutta laukka hänellä ei alkanut sujumaan ja ratsastus muuttui tahmeaksi ja haluttomuudeksi liikkua. Sannalle halusin Sonin viedä hakemaan rutiinia ja varmuutta, sekä löytämään halun liikkua ja sen kadonneen laukan. Sannan aiempia koulutettavia seuranneena pidän Sannan tavasta toimia hevosten kanssa ja koulutustyylistä, jossa keskitytään hyvin pian alun jälkeen hakemaan hevoselle hyvää ryhtiä liikkua ja taipua, jolloin hevonen oppii käyttämään kehoaan ja hallitsemaan jalkojaan.

Soni oli Sannalla 2,5kk, jonka aikana kehitys oli todella huimaa, koko hevonen on muuttunut ihan toisenlaiseksi, tahmatassusta eteenpäin pyrkiväksi, avuille herkäksi ratsuksi, joka myös osaa taas laukata ja kantaa itseään. Tästä meidän on hyvä jatkaa kotona ja varmaan jossain vaiheessa voidaan hakea vielä lisäoppia ja hienosäätöä ratsun saloihin.
Tarkoitus on myös käyttää toinen varsani hakemassa ratsun peruskoulutus Sannalta, kun sen aika tulee.
Kiitos!"

Smokey, Amerikan quarterhevonen

Smokey tuli lyhyelle kuukauden oppijaksolle heinäkuussa 2019. Tunsin Smokeyn omistajan Sabinan, joten tiesin suurinpiirtein mitä hevosen kanssa oli tehty. Smokeyn kanssa lähdettiin hieman hiomaan sen jo osaamia asioita, kuten taivutuksia ja väistöjä. Alkuun työmoraali meinasi olla hieman hukassa, mutta kun vauhtiin päästiin, ei loppua näkynyt. Vain kuukauden mittaisella koulutuksella saimme laukkatyöskentelyä parannettua huomattavasti ja yhden puhtaan lentävän laukanvaihdonkin kaivettua ulos. Smokey on todella, todella lahjakas ja hienorakenteinen pikkuruuna.


Sabina kirjoitti koulutuksesta näin:

"Smokey oli kesä 2019 5-vuotias quarterruuna ja tunsin että olin juuttunut. En sai vietyä meidät eteenpäin. Teimme joka kerta samat harjoitukset. Se oli tylsä meille molemmille. Halusin myös saada laukka sujumaan paremmin. Päätin viedä Smokey Kauppisen Sannalle koska hän ratsasti mielestäni niin hienosti ja kauniisti.

Se oli oikea päätös! Sanna löysi Smokeyn työmoraali ja sai Smokey kuuntelemaan avoja paremmin. Smokeyn tasopaino paransi, hän tunsi aikuisemmalta ja hän halusi työskennellä.

Olin tosi tyytyväinen lopputuloksesta! "

Santtu, PRE-ruuna

Komea PRE-ruuna Santtu kävi luonani koulutuksessa loka-joulukuussa 2019. Sillä oli komeat askeleet ja hienot liikkeet, mutta keskittyminen meinasi olla välillä hakusessa. Kavereiden perään piti huudella ja pieniä vihreitä miehiä näkyi vähän joka kentän kulmassa. Lähdettiin myös parantamaan taipuisuutta ja harjoiteltiin paljon väistöjä. Nämä paransivat huomattavasti Santun laukkatyöskentelyä.

Santun kanssa oli tarkoitus kokeilla bosalia, mutta se ei loppujen lopuksi sopinut sille. Kuolainten kanssa se jäyti mielestäni hieman liikaa suullaan, mutta toimi noin muuten ihan hyvin. Koulutuksen lopuksi kokeiltiin sidepulleja, joilla se kulki todella hienosti ja rennosti, ja suosittelinkin omistajalle jatkossa osittain kuolaimettomien käyttöä. 

Koulutuksen aikana pienten vihreiden miehien näkeminen väheni ja keskittyminen parani. Santtu kehitti tasapainoaan, muuttui ryhdikkäämäksi olemukseltaan ja kehittyi paljon kenttätyöskentelyssään.