HN Arctic Afrodite

Diva on Giran ensimmäinen varsa, ja ensimmäinen oma kasvattini. Se on rodultaan azteca-hevonen, ja ensimmäinen rotunsa edustaja Suomessa. Azteca-hevonen on Meksikon kansallisrotu, ja syntyy lusitanon/andalusialaisen ja paintin/quarterin risteytyksestä. Tavoitteena on saada monipuolinen käyttöhevosrotu, jossa yhdistyy molempien rotujen vahvuudet; ketteryys, temperamentti, nopeus, sitkeys ja rohkeus. Aztecat ovat hyviä käyttöhevosia, puhuttiinpa sitten perinteisen puolen tai lännenratsastuksen lajeista.

Itse tutustuin azteca-rotuun Amerikassa vieraillessani. Simon oli nuori, temperamenttinen ruuna, joka oli ratsukoulutuksen alkuvaiheessa. Kiinnostuin rodusta, ja googlettelin siitä lisää. Tämä rotu mielessäni hankin Giran, lusitanotamman, ja viimein keväällä 2019 tuli ajankohtaiseksi astuttaa se quarterhevosella. Tämä risteytys synnyttäisi aztecahevosen. Oria valitessani halusin sen olevan atleettinen, pienikokoinen ja hyväluontoinen, ja tiesin orin omistajan olevan pitkän linjan kasvattaja. 

Diva syntyi 29.5.2019 yöllä. Varsominen sujui hyvin, onneksi, koska tamma onnistui varsomaan tunnin sisällä ilman valvontaa. Herätyskello oli asetettu klo 2 ja 3 yöllä, mutta niin vain Diva putkahti maailmaan siinä välissä. Gira on ollut hieno emä, ja Divasta on kasvanut todella rohkea, luottavainen ja ystävällinen varsa. 

Lisää tietoa azteca-hevosesta voi lukea Amerikan Aztecahevosyhdistyksen sivuilta