Reseptit

Tälle sivulle on kerätty meidän itse käyttämiämme reseptejä ylämaankarjan eri lihapalojen valmistuksessa. Googlesta löytää lukemattomia erilaisia reseptejä ja vinkkejä, kuinka valmistaa lihaa, ja niitä mekin olemme hyödyntäneet. Joskus kuitenkin tuntuu siltä, että ohjeita on jopa liikaa eikä sieltä oikein tiedä, minkä valitsisi. 

Haikkuburger

Ylämaannaudan jauhelihasta valmistettu burger on ehdottomasti klassikko. Tiesitkö, että meidän burgerjauhelihaamme on käytetty Iisalmessa Hotelli Golden Domen ruokalistalla? 

Herkullinen pihvi syntyy jauhelihasta, jossa rasvaa on noin 20%. Kuitenkin myös vähärasvaisemmasta jauhelihasta saa hyvät pihvit, jos lisää esimerkiksi pekonia lisukkeeksi tuomaan vähän rasvaisuutta.

Leikkaa jauhelihasta sopiva palanen ja painele pihvi litteäksi. Painele pihvi hieman ohuemmaksi keskeltä, koska paistaessa pihvi hieman turpoaa ja keskeltä litteämpi pihvi paistuu tasaisemmin.
Mausteeksi riittää suola ja mustapippuri.
Lisää cheddar-juusto paistamisen loppupuolella, jotta juusto hieman sulaa pintaan. Meidän isännän uusi suosikki on chili-cheddar, eli tulisemman juuston ystäville hyvä vinkki. 

Kokoa hampurilaisen väliin haluamasi lisukkeet; meidän vakiolisukkeita ovat salaatti, tomaatti, pannulla paahdettu punasipuli ja pekoni. 

VINKKI! Jos ostat esimerkiksi kilon jauhelihaa tuoreena, käytä hieman aikaa ja valmista pihvejä valmiiksi pakkaseen. Yhdestä kilosta teet noin 7-8 kpl valmiita burgerpihvejä. Miten helppoa onkaan ottaa minigrip-pusseihin pakastetut pihvit pakkasesta sulamaan ja valmistaa haluamasi määrä burgereita ilman, että joudut sulattamaan kilotolkulla jauhelihaa.

TARVIKKEET
Ylämaannaudan jauhelihaa
Mausteeksi suola ja mustapippuri
Bugersämpylöitä (suosittelemme Vaasan Street Food THE BRG-sämpylöitä)
Haluamasi lisukkeet

Kebabwokki

Tässä hyvin yksinkertainen resepti nopeaan kesäillan ruokaan.

Wokkivihannespussi löytyy kaupasta ja haikkukebabia meidän tilamyymälästä.
Koska kaikki raaka-aineet ovat jo kypsiä, riittää hyvä lämmittäminen pannulla tai muurikkapannulla. Kebabsiivut pilkotaan ennen lämmittämistä hieman pienemmiksi paloiksi.

Me lisäsimme lopuksi ruokakermaa, mutta tähän voisi myös soveltaa esimerkiksi tomaattimurskaa. Ruoka on valmis hetkessä!
Tilamyymälästämme löydät kebabsiivuja, yksi pussi (n. 240g) riittää noin 2-3 ruokailijalle, riippuu kuinka iso nälkä on. 

TARVIKKEET (tämä ohje noin 2-3- ruokailijalle)
1 pussi wokkivihanneksia (500g)
1 pussi haikkukebabia (n. 240g)
ruokakermaa

Petite tender

Petite tender on pala naudan lavasta. Sitä kutsutaan myös nimellä "pieni sisäfile" johtuen sen ulkoäöstä, joka muistuttaa sisäfilettä. Petite tenderin sanotaan olevan jopa murein pala naudan ruhosta, joka on aika paljon sanottu ottaen huomioon, että saatavilla on ruhon arvokkaimmaksi palaksi ristitty sisäfile.

Päätimme ottaa selvää tästä palasta; kalvoja lihan pinnassa ei ollut juurikaan, joten valmistelu oli helppoa. Suola ja mustapippuri pintaan ja ensin kuumemmalla lämmöllä lihasta pinnat kiinni. Sitten lämpöjä hieman matalammalle ja paistomittari kiinni.
Netistä löydetyistä resepteistä löytyy myös vaihtoehtona pilkkoa pala paksuiksi pihveiksi, mutta me laitoimme palan tosiaan kokonaisena grilliin. 

Lihan lämpötilan ollessa noin 54 astetta, on liha sopivan mediumia. Lihan voi ottaa myös hieman aiemmin pois ja antaa sen vetäytyä foliossa 5-10 minuuttia.

Eivät olleet netistä luetut tiedot mitään humpuukia, liha todellakin oli uskomattoman pehmeää ja mureaa! Jos sisäfileen hinta hirvittää, on tämä todellakin verrattavissa oleva pala grilli-iltaa varten. Petite tender on vajaa 500g palanen, joten siitä riittää hyvin kahdelle henkilölle syötävää.

Suosittelen lämpimästi!

TARVIKKEET
1pkt Petite tender (n. 500g)
suolaa ja mustapippuria maustamiseen

Lisukkeeksi salaattia ja esim. lohkoperunat, ranskalaiset tms.

Osso bucco

Osso buccosta on tullut ehdottomasti yksi suosikeistani. Se on haudutettava ruoka ja sopii hyvin syksyn ja talven kylmiin iltoihin, kun vaikkapa leivinuunia tulee lämmitettyä. Osso bucco on naudan potkaa ja todella mehukas liha, koska palan keskellä on tallella luuydin.

Osso buccon valmistus vie hieman aikaa. Potkakiekkoja voi varata syöjien määrästä ja kiekkojen koosta riippuen 1-2kpl per henkilö. Ota kiekot huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen aloittamista.

Leikkaa kiekkojen ympärillä oleva kalvo kahdesta tai kolmesta kohdasta poikki, jotta potkakiekko pysyy suorana pannulla paistaessa. Pyörittele kiekot vehnäjauho-suola-mustapippuri-seoksessa ja ruskita kiekot kuumalla pannulla ennen uunivuokaan laittoa.

Asettele potkakiekot uunivuokaan limittäin. Pinnalle levitellään raastettua porkkanaa (2kpl), paprikaa pilkottuna (1kpl), viipaloitua sipulia (2kpl), valkosipulin kynsiä (4-6kpl) ja lehtisellerin vartta (3kpl). Nämä määrät ovat hyvin suuntaa antavia, tämän ohjeen mukaan potkakiekkoja olisis 8kpl. Voit pienentää kasvisten määrää riippuen montako potkakiekkoa sinulla on; olen itse soveltanut parin hengen annokseen (2-3 kiekkoa) pienentämällä määriä jopa puoleen.

Kun kasvikset on levitelty, valutetaan päälle joko säilöttyjä tomaatteja (2 prk) tai tomaattiviipaleita liemineen. Itse olen käyttänyt tomaattimurskaa yhden purkin verran.

Nesteeksi tulee 3-4dl valkoviiniä tai vesi-omenamehuseosta. Nesteeseen lisätään yksi lihaliemikuutio ja 1dl ruokokidesokeria,  kiehautetaan kattilassa ja kaadetaan aineiden päälle vuokaan.

Peitä vuoka kannella tai foliolla ja hauduta uunissä 150 asteessa noin 2 tuntia. Viimeiset 20 minuuttia voit kypsentää osso buccoa avoimena ilman kantta. Liha on kypsää, kun se irtoaa hyvin ydinluusta.

Me olemme tehneet lisukkeeksi tuorepastaa tai tortelloneja, myös makaroni sopii hyvin. Raikas salaatti vielä lautaselle, yrittisilppu pinnalle ja herkullinen annos on valmis!

TARVIKKEET (tämä ohje 8 potkakiekolle)

8 naudan potkakiekkoa
1dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1tl karkeaksi rouhittua mustapippuria

2 porkkanaa raastettuna
3 lehtisellerin vartta silputtuna
1 paprika pilkottuna
2 sipulia viipaloituna
4-6 valkosipulin kynttä
2 prk säilöttyjä tomaatteja tai tomaattiviipaleita liemineen (tai tomaattimurskaa)
3-4dl valkoviiniä tai vesi-omenamehuseosta
1 lihaliemikuutio
1rkl ruokokidesokeria
tuoretta oreganoa tai salviaa silputtuna

Tomahawk-pihvi